Genital estetik nedir ve ne amaçla yapılır?
Kadın dış genital organların yapısını düzeltip daha estetik bir görünüme kavuşturan işlemler bütününe “Genital estetik” adı verilmektedir. Konjenital/genetik/yapısal faktörlere, gebeliğe, doğumlara ve yaşlanmaya bağlı olarak genital estetik anatomi bozulabilmekte, bu durum da hastada fiziksel ve psikososyal problemlere sebep olabilmektedir. Bozulan genital estetik anatomi uygun kıyafet seçiminde, yürürken, spor yaparken ya da cinsel ilişki sırasında bazı sorunlar yaratır. Genital estetik işlemlerle beraber bu sorunların giderilmesiyle, hastanın özgüveninin ve cinsel ilişki sırasındaki hazzının arttırılması amaçlanır.
Genital estetik uygulamaları nelerdir?
Uygulanan genital estetik işlemler; labioplasti (iç dudak estetiği), vajinoplasti (vajina daraltma estetiği) ve pubis estetiğidir (fazla pubik yağın alınması).
Labioplasti (iç dudak estetiği) nedir, hangi amaçla ve nasıl yapılır?
Genetik faktörlere, yapısal faktörlere, kronik travmalara, gebeliğe, doğumlara ve yaşlanmaya bağlı olarak “labium minus” olarak adlandırılan genital iç dudaklarda dışarı doğru sarkma, fazlalık veya her iki dudak arasında asimetri meydana gelebilmektedir. Bu durum oluştuğunda uygun kıyafet seçiminde, yürürken, spor yaparken ya da cinsel ilişki sırasında sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu durum fonksiyonel ve psikososyal problemler yaratır. “Labioplasti” işleminde; genital estetik anatomiyi bozan, asimetriye sebep olan, fazla ve sarkık dokuların çıkartılması amaçlanır. İşlem derin sedasyon altında ya da genel anesteziyle yapılır. İşlem öncesinde fazla kısımlar işaretlenir ve genital anatomiye uygun olarak fazla kısımlar çıkartılır. Dışarıdan görünmemesi ve travmaya maruz kalmaması açısından dikişler iç kısımlara yerleştirilir. Operasyon ortalama 45 dakika sürer. Dikişlerin yerleşim yeri ve labiumun iyileşme kapasitesi sayesinde iz belirgin olmayacaktır. Eriyen dikişler kullanılacağı için dikiş alınmasına gerek yoktur. Sadece fazla kısımlar çıkarılacağı için işlevsellikte bir kayıp beklenmez. Aksine; travmaya maruz kalan, cinsel ilişkiyi zorlaştıran ve sarkmış olan kısımların çıkarılmasının cinsel hayat üzerine olumlu etkileri olacaktır.
Vajinoplasti (vajina daraltma estetiği) nedir, hangi amaçla ve nasıl yapılır?
Genetik faktörlere, yapısal faktörlere, travmalara, gebeliğe, yaşlanmaya ve en çok da doğumların sonrasına bağlı olarak vajinada gevşeme ve genişleme meydana gelebilmektedir. Bu gevşeme ve genişlemenin giderilmesi yani vajinal kanalın daraltılması işlemine “Vajinoplasti” adı verilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır ve ortalama 45 dakika sürmektedir. Hasta ameliyathanede uyuduktan sonra litotomi pozisyonuna alınır ve hastaya vajinal spekulum yerleştirilir. İşaretlemelere uygun olarak vajina arka duvarından üçgen şeklinde mukozal bir parça çıkarılır, kaslar yaklaştırılır ve vajina daraltılır. İzler vajina içine yerleşir, dışardan görülmez ve vajinal mukozanın iyi iyileşme kapasitesi sayesinde belli olmaz. Kullanılan dikişler kendi eriyen dikişler olup bu dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Vajinanın daraltılması fonksiyonel faydalar sağlar ve cinsel hayatı olumlu yönde etkiler.
Pubis estetiği (fazla pubik yağın alınması) nedir, hangi amaçla ve nasıl yapılır?
Pubis bölgesi, karın bölgesinin altında ve kadın genital bölgesinin üst kısmında yer alan hafif şişkin ve kıllı bölgedir. Bazı kadınlarda bu bölge olması gerekenden daha büyük ve yağlı bir yapıya sahiptir. Bu bölgede yapılabilecek estetik işlem liposakşın ile fazla yağ dokusunun alınmasıdır (Bakınız Liposakşın (Yağ Alma) Bölümü). Uygun nokta belirlenir ve o bölgeye 3-4 mmlik bir kesi yapılır. Kesiden ilerletilen kanüller yardımıyla pubis bölgesindeki fazla yağ dokuları parçalanır ve vücut dışına alınır. Bölgeye silikon destekli kompresyon köpüğü yerleştirilir. Bu pansuman 1 hafta sonra kaldırılır. Minimal ağrı, ödem ve morluk beklenen bir durumdur. Ödem, 3.günde maksimum olur, 3.günden sonra azalmaya başlar, 6.haftanın sonunda neredeyse tamamen kaybolur.
Operasyon bölgelerinde morluk, renk değişiklikleri (mor-yeşil-sarı), sertlik, karıncalanma hissi veya hissizlik olabilir. Bahsedilen durumlar genellikle 3.hafta içinde düzelir.
Genital estetik cerrahi uygulamaları sonrası dönem nasıldır?
Genital estetik cerrahiler sonrasında hastanın gece hastanede kalmasına gerek yoktur, işlem sonrası taburcu olunabilir, kısa süre içerisinde de sosyal hayata dönülebilir. Minimal ağrı ve ödem beklenen bir durumdur ve kısa süre içerisinde uygun anti-inflamatuar ilaçlarla azalacaktır. Labioplasti ve vajinoplasti sonrası genital hijyen oldukça önemlidir. Size reçete edilecek antibiyotiklerin ve kremlerin kullanılması önerilir. Bu ameliyatlar sonrasında lekelenme tarzında minimal kanamalar oluşabilir, iyileşmeyle beraber geçeceklerdir. Bütün genital estetik cerrahi işlemlerinde eriyen dikişler kulllanıldığı için, bu dikişlerin alınması gerekmemektedir. Hijyen problemi yaratmamak ve yaraların iyileşmesini sağlamak amacıyla 6 hafta cinsel ilişki perhizi önerilir. Genital estetik işlemlerde, işlevsellikte negatif yönde bir etkilenme olmaz. Aksine; fonksiyonel, estetik ve psikolojik yönden olumlu bir katkı yaptığı için bu işlemlerin pozitif etkileri mevcuttur.
Özet
Dış genital bölgede (vulva, vajina, labium, pubis) var olan ya da meydana gelen deformiteler; fiziksel rahatsızlıklara, özgüvensizliğe ve partnerle cinsel problemlere sebep olabilmektedir. Genital estetik uygulamalarla kişinin fonksiyonel, psikososyal ve cinsel yönden kendini çok daha iyi hissetmesi amaçlanır. Nispeten basit işlemler gibi görünse de genital estetik anatomiyi ve işlevselliği bozmamak adına bu işlemlerin ehil ellerde yapılması gerekmektedir. Referanslar bölümünde ilgili makalelere göz atabilirsiniz. Saygılarımla.
Kaynaklar