Jinekomasti nedir?
Erkekte, kadınlardakine benzer bir şekilde meme gelişimine yani kadın tipi meme büyümesine “jinekomasti” denilmektedir. Geçici olabilir ve ortaya çıktıktan sonra 1 sene içinde gerilemesi beklenir. 1 yılı aşkın süredir var olan jinekomastinin sebebi araştırılmalı ve bu durum, sebebi doğrultusunda tedavi edilmelidir.
Jinekomasti sebepleri nelerdir?
Jinekomasti en sık “idiopatiktir”. Yani sebebi tam olarak bilinmez. Bunun yanında yenidoğan döneminde, ergenlik döneminde ve yaşlılık döneminde fizyolojik olabilir. Ayrıca bu durum, kullanılan ilaçlara (steroid vs..) ya da tiroid bozuklukları, karaciğer bozuklukları ve tümörler gibi patolojik sebeplere bağlı olabilir.
Jinekomasti kişileri neden rahatsız eder?
Jinekomastisi olan erkekler istedikleri kıyafetleri rahatlıkla giyemezler, üstsüzken özgüven problemi yaşarlar ve memelerini gizlemek için hafif kambur bir duruş sergilerler. Jinekomasti ameliyatlarındaki en büyük amaç, kadınsı meme görüntüsünün yok edilerek bireyin psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamasının önüne geçmek ve bireyin özgüvenini arttırmaktır.
Jinekomasti, erkekte meme kanseri riskini arttırır mı?
Cevap hayır. Yapılan araştırmalar, izole jinekomasti varlığının erkek meme kanseri riskini arttırmadığını göstermiştir.
Jinekomasti ile başvuran hastada hangi incelemeler yapılır?
Jinekomastinin en sık sebebi idiopatik yani sebebi bilinmez olsa da jinekomastiye sebep olabilecek diğer durumların da dışlanması gerekir. Alınacak hikayede ilaç kullanımı ve ek hastalıklar sorgulanır. Hastanın hormon profili incelenir ve gerekli görüldüğü durumlarda ayrıntılı incelemeler yapılır.
Bunun yanında çekilecek bir meme ultrasonu jinekomasti tipini anlamada oldukça yol gösterici olacaktır. Ayrıca cilt kalitesi ve cilt fazlası da değerlendirilmesi gereken durumlardandır.
Jinekomasti tipleri nelerdir?
Jinekomasti, basitçe anlatılacak olursa, yağ dokusu fazlalığına (bu duruma “psödojinekomasti” ismi verilmektedir) ya da meme bezi dokusu fazlalığına bağlı olabilir. Bazı durumlarda bu iki sebep beraberdir.
Bu durumun ayrımının yapılması tedavi yaklaşımında önemli olacaktır. Yapılacak fizik muayene ve meme ultrasonu bu konuda oldukça fikir verici olmaktadır.
Jinekomasti tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler nelerdir ve seçilecek ameliyat yöntemi neye göre belirlenir?
Jinekomasti ameliyatlarında basitçe 2 farklı yöntemden bahsedilebilir. Bunlardan birincisi, liposakşın yöntemiyle memedeki fazla yağ dokusunun alınması işlemidir. (Bakınız Liposakşın (Yağ Alma) Bölümü). Bu ameliyatta gövdenin her iki yan duvarına 1’er santimlik kesiler yapılır. Meme altındaki yağ dokusu bu kesilerden ilerletilen kanüller yardımıyla parçalanır ve parçalanan bu yağ dokuları negatif basınçlı vakum sistemiyle vücut dışına alınır. Jinekomastinin asıl sebebi yağ dokusu fazlalığı ise bu işlem oldukça efektiftir.
Diğer bir yöntem, meme başı çevresindeki kahverengi halkanın sınırından yapılacak yarım daire şeklindeki bir kesiyle girilip, meme altındaki dokunun cerrahi olarak alınması işlemidir. Bu durum jinekomastinin asıl sebebi meme bezi dokusu ise tercih edilir. Gerek görüldüğü durumlarda her iki yöntem kombine edilebilir ve yine gerekli görüldüğünde fazla cilt de ameliyat sırasında çıkartılabilir.
Anlaşıldığı üzere yaptığımız fizik muayene ve incelediğimiz görüntüleme yöntemleriyle jinekomastinin asıl sebebini anlamak ve bu doğrultuda ameliyat yöntemini belirlemek oldukça önemlidir. Jinekomasti ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama 1-2 saat sürmektedir.
Jinekomasti ameliyatlarında kişisel yaklaşımım?
Yapılan çalışmalara ve kişisel tecrübeme dayanarak, bariz bir meme bezi dokusu fazlalığı olmadığı müddetçe, meme başı çevresinden bir kesi yapmak yerine ilk seansta liposakşın yapmayı tercih ediyorum.
Bu şekilde fazla yağ dokusunu meme bölgesinden uzaklaştırıyor ve fazla cildin, yağları uzaklaştırılmış meme dokusuna bir miktar daha uyum sağlamasına izin veriyorum. Genellikle bu tedavi yöntemi rahatsızlığı tek başına tedavi ediyor. 6.ay kontrolünde hala daha fazla meme dokusu ve cilt fazlalığı göze çarpıyor ise, 2.seansta fazla meme dokusunu ve cildi, meme başı çevresinden yapılacak kesiyle çıkarmayı tercih ediyorum.
Jinekomasti ameliyatı sonrası dönem nasıldır?
Ameliyathaneden çıkarken hastaya silikon destekli kompresyon köpükleri ve onların da üzerine özel medikal bir korse giydirilir. Köpüklerin ve korsenin amacı, derinin göğüs kafesine hızlıca adapte olmasını sağlamak, ödemi ve ağrıyı azaltmaktır. Ameliyattan sonraki 1.hafta kontrolünde köpükler çıkartılır ve sadece korse kullanımına geçilir. Duruma göre ameliyat günü akşamı hasta evine gidebilir ya da o gece hastanede yatıp ertesi gün sabahında taburcu olabilir. Ameliyattan 3 gün sonra duş alınmasına bir sakınca bulunmamaktadır.
Duş alınırken köpükler ve korse çıkartılır, bu sürede korsenin yıkanmasına ve kurumasına vakit tanınır. Köpüklere formunu kaybetmemesi adına su değdirilmemesi önerilir. Duştan sonra köpükler aynı şekilde konumlandırılmalı, yıkanmış kurutulmuş korse aynı gerginlikte köpüklerin üzerine yerleştirilmelidir. Bunu yapamayacağını düşünen hastaların köpüklerin çıkarılacağı 1.hafta kontrolünden sonra duş almasını önermekteyim.
Ameliyat sonrası ağrı beklenen bir durumdur, ağrı kesicilere cevap verir ve günden güne azalır. Ödem, 3.günde maksimum olur, 3.günden sonra azalmaya başlar, 6.haftanın sonunda neredeyse tamamen kaybolur. Hastalar genellikle 1.haftanın sonunda kendisini yormayacak günlük aktivitelerine, 3.haftanın sonunda günlük rutinine dönebilmekte, genellikle 4. haftanın sonunda çok ağır olmamak kaydıyla spor yapabilmektedir. 4-6 hafta süresince korse kullanımı bu sürecin konforunu arttırmakta ve süreci hızlandırmaktadır.
Liposakşın yapılan delikler ya da meme başı çevresindeki kahverengi halka çevresindeki kesi eriyebilen dikişlerle kapatılacağı için bu dikişlerin alınması gerekmez. Sadece liposakşın yapılmışsa dren kullanılmaz. Eğer meme başı çevresinden yapılan kesiyle meme dokusu çıkartıldıysa dren kullanılabilir. Bu dren hasta taburcu olmadan önce çıkartılır. İşlem sonrası ilk günlerde etki belirgindir. Morlukların ve ödemlerin azalmasıyla birlikte yaklaşık olarak 6 hafta sonra sonuç çok büyük oranda anlaşılabilirken nihai sonuç için 3-6 ay beklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Jinekomasti ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Liposakşın yöntemi tercih edildiyse kesiler milimetrik boyutlarda ve gövdenin her iki yan duvarındadır. Meme başı çevresinde kahverengi halkadan bir kesi yapılmışsa bu iz de tam geçiş sınırında olduğu için kamufle olacaktır. Ayrıca yara iyileşmesinin doğası gereği 6 ay – 1 yıl içinde bu izlerin belirginliği ciddi oranda azalacaktır.
Jinekomasti ameliyatı sonrası görülebilen komplikasyonlar nelerdir?
Bu ameliyat sonrasında operasyon bölgesinde morluk, renk değişiklikleri (mor-yeşil-sarı), sertlik, karıncalanma hissi veya hissizlik, ciltte hafif düzensizlikler ve minimal asimetriler olabilir. Bahsedilen durumlar genellikle 3.hafta içinde düzelir.
Özet
Jinekomasti ameliyatı, sporla ya da diyetle gitmeyen kadınsı tip meme görünümünde dramatik bir iyileşme sağlamaktadır. Kadınsı meme görüntüsünün yok edilmesi sayesinde hastalar kıyafet seçiminde daha rahat davranır, bireyin psikolojik ve sosyal sorunlar yaşamasının önüne geçilir ve kişinin özgüveni artar. Ameliyat sonrası ilk günlerde var olacak olan ağrı, morluk, renk değişiklikleri ve izler yıllardır düzelmeyen meme görünümü için çok küçük ve göze alınabilir bedeller olacaktır. Referanslar bölümünde konuyla ilgili olan makalelere göz atabilirsiniz. Saygılarımla.
Kaynaklar