Dolgu uygulaması nedir, ne amaçla kullanılır?
Dolgu uygulaması; hacim kaybının, çöküklüklerin, orta ve derin kırışıklıkların tedavisi amacıyla; kullanıma uygun ve reaksiyon yapmayan maddelerin ihtiyaç duyulan bölgelere enjekte edilmesi işlemidir.
Dolgu uygulamasında kullanılan maddeler nelerdir?
Dolgu uygulamaları 2 farklı maddeyle yapılabilir. Bunlardan birincisi hyaluronik asittir. Hyaluronik asit, insan vücudunda da bulunan, su tutma özelliğine sahip, kollajen onarımında ve cilt elastikiyetinin sağlanmasında oldukça önemli rolleri olan bir polimerdir. Hyaluronik asidin insan vücudunda alerji ve reaksiyon yaratmayan farklı moleküler formları dolgu amacıyla kullanılır. Bir diğer dolgu yöntemi ise halk arasında yağ dolgusu olarak bilinen yağ enjeksiyonu uygulamalarıdır. Bu dolgu yönteminde enjeksiyon maddesi hastanın kendi yağıdır. Bu yağ dokusu hastanın istenilen bölgesinden alınır, belirli bir işleme tabi tutulur ve hedef bölgeye enjekte edilir. Hyaluronik asit ve yağ dolgularının kendine ait bazı avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Örneğin hyaluronik asit dolguları ofis şartlarında yapılabilirken, yağ dolguları ameliyathane şartlarında yapılır ancak etkisi kalıcıdır (Bakınız Yağ Enjeksiyonu (Yağ Dolgusu) Uygulamaları Bölümü). Bu bölümde hyaluronik asitle yapılan dolgu uygulamalarından bahsedilecektir.
Dolgu uygulamaları hangi bölgelere yapılır?
Dolgular yüzde en çok dudak bölgesinde, nasolabial bölgede (burnun her iki yanından ağız köşelerine uzanan kıvrımlar, gülüş çizgileri) ve göz altı bölgesinde kullanılır.
Dolgu uygulamasını mı Botoks (Botulinum toksin) uygulamasını mı tercih etmelisiniz?
Dolgu uygulamaları ve Botoks uygulamaları, etki prensipleri düşünüldüğünde birbirinden tamamen farklı uygulamalardır. Botoks, kaslara giden sinir uyarılarını azaltır. Bu etkisi sayesinde yüzeyel/orta kırışıklıkların tedavisinde, kaş kaldırma amacıyla, koltuk altı/el/ayak gibi bölgelerde aşırı terlemenin olduğu durumlarda (hiperhidrozis), aşırı diş sıkma problemleri ve masseter hipertrofisinde, konuşurken ya da gülerken diş etlerinin normalden fazla göründüğü durumlarda (gummy smile), süreğen (kronik) migren durumunda kullanılır (Bakınız Botoks (Botulinum Toksin) Uygulamaları). Dolgunun sağladığı dolgunluk ve hacim etkisi Botoks uygulamasında beklenmez. Dolgunun etki mekanizmasında sinir blokajı ya da kas blokajı bulunmaz. Dolgu uygulaması etkisini, hacim kaybının ve çöküklüklerin doldurulması şeklinde gösterir.
Hyaluronik asit dolgularının kalıcılığı ne kadardır?
Hyaluronik asit dolgularının kalıcılık süresi kullanılan ürüne, işlem yapılan bölgeye ve kişiye bağlı faktörlere göre değişmektedir. Yaş, sigara kullanımı, güneşten korunma durumu, beslenme ve yapısal sebepler bu değişken faktörlerden bazılarıdır. Kalıcılık bölgeye göre değişmekle beraber 6 ay-2 yıldır. Düzenli aralıklarla yapılan dolgu uygulamasının kalıcılığı arttırdığı ve bir sonraki seansta ihtiyaç duyulacak dolgu miktarını azalttığı düşünülür.
Dolgu eriyince görüntü eskisinden daha kötü olmaz mı?
Bu durum halk arasında yanlış bilinir. Cevap hayır. Uygulanan hyaluronik asit dolgusu 6 ay- 2 yılda emilir ve kaybolur. Dolayısıyla uygulama yapılan bölge eski haline döner.
Dolgu uygulamaları güvenli uygulamalar mıdır?
Dolgu uygulamaları gibi medikal estetik uygulamalar, deri ve deri altı anatomi konusunda hem teorik hem de uygulamalı olarak bilgi ve tecrübe sahibi olan, konuya derinlemesine hakim, karşılaşılan komplikasyonları yönetebilecek ve alanında uzman doktorlar tarafından uygulandığında güvenli uygulamalardır.
Göz altı ışık dolgusu nedir ve hangi amaçla tercih edilir?
Yapısal faktörler, kazanılmış sebepler ya da uyku düzeni bozuklukları gibi dış faktörler göz altı bölgesini olması gerekenden daha çökük ve daha mor gösterebilir. Bu durum bireyde yorgun ve yaşlı bir görünüme sebep olur. Bu bölgeye yapılan dolgu enjeksiyonu sayesinde alt göz kapağının iç kısmındaki çökük görünüm düzeltilir, dolgunun içeriği sayesinde bu bölgenin renginde bir miktar (%23-30 oranında) açılma sağlanır. Bu sayede daha canlı, daha dinamik ve daha genç bir bakış hedeflenir.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması nasıl yapılır?
Bu işlem için ameliyathane şartlarına gerek yoktur. Sterilite prensiplerinin dikkat edildiği ofis/muayenehane şartlarında kolaylıkla yapılabilen güvenli uygulamalardandır. İşlem ortalama 10 dakika sürer. Kanül ya da iğne yardımıyla girilerek (bu bölgede iğneyi daha sık kullanıyorum) kemik üstüne istenilen hacimde dolgu enjeksiyonu yapılır.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması ağrılı mıdır, uygulama öncesi anestezi yapılır mı?
Bu sorunun cevabı hastanın ve doktorun tercihine göre değişmektedir ancak bu bölgede ağrı beklenmez. Topikal (sürülen) kremlerle işlem öncesi yüzeyel anestezi sağlanabilir. Kullanılan kanüllerin ve iğnelerin inceliğinin yanında dolgu maddesinin içinde de anestezik madde bulunması sebebiyle ağrı minimaldir. Hiç ağrı istemeyen hastalar için dolgu uygulaması öncesi ağız içinden lokal anestezi enjeksiyonu yapılabilir.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Uygulama sonrası rutin aktivitelere ve sosyal hayata dönülebilir. Minimal ödem beklenen bir durumdur. Bu ödem 48-72 saat sonra maksimum olur ve sonrasında hızlı bir şekilde azalır. Uygulama günü buz uygulaması ödemi azaltır.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması sonrası morluk beklenir mi?
Uygulaması sonrası ödem ve çok nadiren morluk olabilir ve eğer oluşursa bu durumların 72 saat içerisinde geçmesi beklenir. Bu süreçteki fondöten kullanımı morlukları kolaylıkla maskeleyecektir.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması sonrası kontrol gerekir mi?
Kanül/iğne giriş çıkışlarına, dolgu enjeksiyonuna ve parmak manipülasyonlarına bağlı olarak ödem olabilir. Uygulamadan 10-14 gün sonra, ödemin azalmasıyla birlikte tekrar bir durum değerlendirmesini ve ihtiyaç halinde rötuş yapmayı tercih ediyorum.
Göz altı ışık dolgusunun kalıcılığı ne kadardır?
Göz altı ışık dolgusunun kalıcılığı kullanılan ürüne ve kişiye bağlı faktörlere göre değişmektedir. Hareketsiz bir bölge olması sebebiyle, dudak dolgusunun aksine, kalıcılığının diğer bölgelere göre bir miktar daha fazla olduğu düşünülür. Bu bölgede kalıcılık ortalama 1,5 yıldır. Düzenli aralıklarla yapılan dolgu uygulamasının kalıcılığı arttırdığı ve bir sonraki seansta ihtiyaç duyulacak dolgu miktarını azalttığı düşünülür.
Göz altı ışık dolgusu uygulaması alt göz kapağındaki problemlere (örneğin göz altı torbaları, cilt fazlalığı) çözüm sağlar mı?
Cevap hayır. Bu noktaya dikkat çekmek isterim. Işık dolgusunun amacı özellikle alt göz kapağının iç kısmında belirgin olan çöküklüğün giderilmesi ve mor rengin biraz açılmasıdır. Oldukça minimal olan göz altı torbalanmasında ve minimal cilt fazlalığında iç kısımdaki çöküklüğü doldurur ve geçişi güzelleştirir. Ancak orta ve ileri seviyedeki alt göz kapağı cilt fazlalığında ve göz altı torbalanmasında tedavi seçeneği değildir. Bu durumda alt göz kapağı estetiği düşünülmelidir (Bakınız Göz Kapakları ve Göz Çevresi Estetiği Bölümü). Bu durumda, alt göz kapağı estetiği yerine yapılacak olan göz altı ışık dolgusu uygulaması mevcut deformiteyi düzeltmek yerine daha da kötüleştirir.
Hyaluronik asitle yapılan göz altı ışık dolgusu uygulamasının alternatifi nedir?
Yağ enjeksiyonu yani yağ dolgusudur. Ancak girişte bahsedildiği gibi hyaluronik asit ve yağ dolgularının kendine ait bazı avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Hyaluronik asit dolguları ofis şartlarında yapılabilir, uygulama sonrası hacim ve görüntü anında değerlendirilebilir. Ancak etkileri kalıcı değildir (ortalama kalıcılık 1,5 yıl) ve dışardan bir enjeksiyon yapıldığı için kullanılan cc başına maliyeti yüksektir.
Yağ dolgusu uygulaması, dolgu ve botulinum toksin uygulamaları gibi ofis uygulaması değildir. Yağın steril şartlarda alınması, steril ve uygun yöntemle hazırlanması ve yine steril olarak enjekte edilmesi gerekir. Hastanın ve doktorun tercihine göre lokal anesteziyle, sedasyonla veya genel anestezi altında yapılabilir. Enjekte edilen yağın bir kısmı (yaklaşık %20) ilerleyen dönemde eriyeceğinden dolayı, bu durum planlanarak işlem sırasında normalden fazla hacim verileceği için işlemden hemen sonra kalıcı şekil hakkında net bir fikir vermez. Yağ dolgusu uygulamasının avantajları değerlendirilecek olursa, kullanılan dolgu maddesi bireyin kendi yağıdır dolayısıyla alerjik reaksiyon ihtimali yoktur. Yağ enjeksiyonu işlemi sonrası enjekte edilen kısmın bir miktarı erise de kalan kısım (yaklaşık %80) kalıcıdır. Ayrıca dolgunun kaynağı bireyin kendi vücudu olduğu için kaynak boldur. Dolayısıyla yüksek miktarlarda alınıp daha fazla miktarda farklı bölgelere enjekte edilebilir, cc başına maliyeti nispeten düşüktür. Yağ enjeksiyonu uygulamaları kök hücre (SVF) tedavileriyle kombine edilebilir ve cilt gençleştirme amacıyla da kullanılabilir (Bakınız Yağ Enjeksiyonu (Yağ Dolgusu) Uygulamaları Bölümü) (Bakınız Kök Hücre (SVF) Tedavisi Bölümü).
Özet
Göz altı ışık dolgusu uygulaması; muayenehane şartlarında kolaylıkla yapılabilir, güvenilirdir ve sonuç uygulamanın sonunda hemen görünür. Göz altı bölgesi olması gerekenden daha çökük ve daha mor olan, bireyi daha yorgun ve yaşlı gösteren deformiteler göz altı ışık dolgusu uygulamasıyla düzeltilir. Alt göz kapağının iç kısmındaki çökük görünüm düzeltilmesi ve bölgenin renginin bir miktar açılmasıyla daha canlı, daha dinamik ve daha genç bir bakış elde edilir. Tekrar hatırlatmak isterim ki göz altı ışık dolgusu alt göz kapağındaki torbalanmalarda ve cilt fazlalığında değil, alt göz kapağının iç kısmındaki çöküklüğün giderilmesinde etkilidir. Torbalanma ve cilt fazlalığı durumunda alt göz kapağı estetiği düşünülmelidir (Bakınız Göz Kapakları ve Göz Çevresi Estetiği Bölümü). Dolgu uygulaması tercih edilecekse, birkaç farklı seçenek olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Eğer birden fazla bölgeye dolgu uygulaması yapılmayacaksa, ameliyathane şartları yerine günübirlik ofis işlemi isteniyorsa hyaluronik asit uygulamaları her zaman güzel tercihlerdir. Ancak kalıcı sonuçlar isteniyor, tek seansta birden çok bölgeye fazla miktarda dolgu uygulaması planlanıyor ve cilt gençleştirme amacıyla kök hücre (SVF) tedavileriyle kombinasyon planlanıyorsa yağ dolgusu uygulamalarının da önerilen ve tercih edilen uygulamalar olduğunu hatırlatmak isterim (Bakınız Yağ Enjeksiyonu (Yağ Dolgusu) Uygulamaları Bölümü) (Bakınız Kök Hücre (SVF) Tedavisi Bölümü). İlgili makalelere Referanslar bölümünden ulaşabilirsiniz. Saygılarımla.
Kaynaklar