Liposakşın nedir?

“Liposakşın”, “lipo” ve “suction” kelimelerinin birleşimi olup, yağ dokusunun emilmesi anlamına gelmektedir. Bölgesel yağ birikimlerinin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla yapılan bir işlemdir. Liposakşın, dünyada kadında ve erkekte en sık yapılan 2. estetik ameliyattır (ISAPS Global Survey 2020).

 

Liposakşın için uygun adaylar kimlerdir?

Liposakşın işlemi için en uygun adaylar; cilt kalitesi iyi olan, uzun süre diyete/ egzersize /spora rağmen bazı vücut bölgelerinde biriken fazla yağlardan kurtulamamış kişilerdir. Yani uzun süren uğraşlara rağmen bölgesel inatçı yağlanması olan, ideal kilosunda ya da ideal kilosuna oldukça yakın kişiler en uygun adaylardır.

Liposakşın hangi bölgelere uygulanabilir?

Liposakşın yapılabilen yerler; bel, karın bölgesi (Bakınız Karın Estetiği (Abdominoplasti) Bölümü), uyluğun dış kısımları, diz içleri, pubis bölgesi (Bakınız Genital Estetik Bölümü), erkekte meme bölgesi (Bakınız Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Bölümü), basenler, sırt, uyluğun ön kısımları, kolların üst kısmı ve kadında memenin koltuk altına uzanan bölümüdür. Özellikle bel bölgesi, alt karın bölgesi, basenler, erkekte meme bölgesi (jinekomasti), uyluk dış kısımları ve diz iç kısımları düzenli egzersize ve diyete dirençli bölgeler olup liposakşın işleminden oldukça fayda görürler. 

Liposakşın nasıl yapılır?

Liposakşın işleminde, planlanan bölgeye uygun olarak genellikle gizlenebilen yerlerden milimetrik boyutlarda küçük kesiler yapılır. Bu kesilerden yine milimetrik kalınlıktaki (1,5- 6 mm) kanüller ilerletilir ve bu kanüller liposakşın yapılacak bölgeye ulaştırılır. Öncelikle bu bölgelere uygun solüsyonlar verilir. Bu solüsyonların amacı yağların emilimini kolaylaştırmak ve hasta konforunu artırmaktır. Kanüller yardımıyla ve uygun manevralarla yağ dokuları parçalanır ve parçalanan yağ dokuları özel bir vakum sistemiyle emilerek vücuttan uzaklaştırılır. Bu işlemle yağ doku kalınlığı azaltılan bölge daha ince ve estetik bir hal alır.

Liposakşında genel anestezi mi lokal anestezi mi tercih edilir? Bu işlem kaç saat sürer?

Tercih edilecek anestezi yönteminde, işlem yapılacak alanın genişliği dikkate alınır. Kullanılması gereken lokal anestezik madde miktarını azaltmak ve hasta konforunu arttırmak amacıyla genellikle genel anestezi tercih edilir. Ancak liposakşın yapılacak alan küçükse (örneğin diz içleri) lokal anestezi de tercih edilebilir. Yapılacak bölgeye veya bölgelere bağlı olarak ortalama 1-2 saat arasında sürer.

Liposakşın ameliyatı sonrası dönem nasıldır?

Ameliyat bitiminde hastaya silikon destekli kompresyon köpükleri ve onların da üzerine özel medikal korse giydirilir. Bu korselerin kullanımındaki amaç ağrıyı ve ödemi azaltmak ve cilt altı yağ dokusu azaltılan hastanın cildinin tekrar adapte olmasını sağlamaktır. Hasta operasyon günü yemek yedikten sonra yürümeye teşvik edilir. Duruma göre aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Ağrı beklenen bir durumdur, ağrı kesicilere cevap verir ve günden güne azalır.  Ödem, 3.günde maksimum olur, 3.günden sonra azalmaya başlar, 6.haftanın sonunda neredeyse tamamen kaybolur. Ameliyat sonrası ilk 2 gün liposakşın yapılan deliklerden solüsyon ya da kanla karışık sıvılar gelebilir.

Ameliyattan 3 gün sonra duş alabilirsiniz. Duş alınırken köpükler ve korse çıkartılır, bu sürede korsenin yıkanmasına ve kurumasına vakit tanınır. Formunu kaybetmemesi adına köpüklere su değdirilmemesi önerilir. Duştan sonra köpükler aynı şekilde yerleştirilmeli, yıkanmış kurutulmuş korse aynı gerginlikte köpüklerin üzerine yerleştirilmelidir. Bunu yapamayacağını düşünen hastalar için köpüklerin çıkarılacağı 1.hafta kontrolünden sonra duş alınmasını önermekteyim. Hastalar genellikle 1.haftanın sonunda kendisini yormayacak günlük aktivitelerine, 3.haftanın sonunda günlük rutinine dönebilmekte, 4-6 haftanın sonunda çok ağır olmamak kaydıyla spor yapabilmektedir. 4-6 hafta süresince korse kullanımı bu sürecin konforunu arttırmakta ve iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Operasyon bölgelerinde morluk, renk değişiklikleri (mor-yeşil-sarı), sertlik, karıncalanma hissi veya hissizlik olabilir.

Bahsedilen durumlar genellikle 3 hafta içinde düzelir. Liposakşın yapılan delikler eriyebilen dikişlerle kapatılacağı için bu dikişlerin alınması gerekmez. Liposakşın ameliyatlarında dren kullanmamaktayım. Yaklaşık olarak 6 hafta sonra sonuç çok büyük oranda görülebilirken nihai sonuç için 3-6 ay beklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Liposakşın için uygun olmayan adaylar kimlerdir?

Tekrar hatırlatmakta fayda vardır ki, liposakşın inatçı bölgesel yağ fazlalıklarının tedavisinde idealdir. Bu ameliyat bir zayıflatma ameliyatı ya da kilo verdirme ameliyatı değildir, bu ameliyat obeziteyi tedavi etmez. Liposakşın selülitleri, çatlakları ve popo sarkmasını tedavi etmez, aksine deformiteleri arttırabilir. Liposakşın için cilt kalitesi iyi olmalı ve cilt fazlalığı bulunmamalıdır. Sadece liposakşın yapılarak cilt fazlalığı tedavi edilemez. Belirgin cilt fazlalığı olan durumlarda fazla cildin çıkartılması yani germe ameliyatları gerekir.

Liposakşın ameliyatı hangi ameliyatlarla kombine edilebilir?

Liposakşın ameliyatıyla kombine edilebilecek işlemlerden biri yağ enjeksiyonu uygulamalarıdır. Eğer yağlar steril şartlarda alınıp canlılığı korunursa, vücudun başka yerlerine enjekte edilebilir. Yağ enjeksiyonu işlemlerinin en çok uygulandığı yer yüz bölgesidir. Yaşlanmayla beraber kaybedilen hacmi yerine koymak ya da genetik olarak olması gerekenden daha az hacime sahip olan alanların hacminin arttırılması amacıyla kullanılır. Elmacık bölgesi, göz altları, nasolabial oluklar (burnun her iki kenarından dudak köşelerine doğru inen derin oluklar), dudaklar, şakak bölgesi, çene bölgesi, derinleşmiş kırışıklıklar yüzdeki bölgelere örnek olarak verilebilir.

Yağ enjeksiyonu, ayrıca, boyundaki derin kırışıklıkların tedavisinde ve boyun cildinin gençleştirilmesinde, ellerin gençleştirilmesinde, kötü ve çökük iyileşmiş izlerin düzeltilmesinde, yanıklarda, popo büyütmede, meme büyütmede silikon implantlarla kombinasyon olarak, meme asimetrilerinin düzeltilmesinde, meme kanseri sonrası meme rekonstrüksiyonunda, radyoterapi sonrası meydana gelen radyasyon dermatitinde, bacakların şekillendirilmesinde kullanılabilir (Bakınız Yağ Enjeksiyonu (Yağ Dolgusu) Uygulamaları Bölümü).

Liposakşınla kombine edilebilecek diğer bir işlem kök hücre (SVF) tedavileridir. Kök hücre tedavisinde kullanılan dokular da kendi yağ dokunuzdan elde edilir. Yağ dokusundan elde edilen kök hücreler; kollajen/elastin gibi önemli proteinleri üretir, dermisi kalınlaştırır, melanojenik aktiviteyi azaltır, mevcut bölgeye olan kan akımını ve o bölgenin beslenmesini arttırır. Kök hücre tedavileri, bu hücrelerin onarım, rejenerasyon ve rejuvenasyon kapasiteleri sayesinde plastik ve estetik cerrahide; cilt gençleştirmede (cilt rejuvenasyonunda), saç dökülmesinde, göz altı morluklarının tedavisinde, kötü yara iyileşmesinde, kötü izlerde, sivilce izlerinde, hiperpigmentasyon tedavisinde, dudak ve genital mukoza kuruluğunda kullanılmaktadır (Bakınız Kök Hücre (SVF) Tedavisi Bölümü).

Liposakşın, karın germe ameliyatıyla da kombine edilebilir. Üst karın, bel ve basen bölgesine yapılacak olan bölgesel liposakşın, karın germe ameliyatının estetik sonuçlarını arttırmaktadır (Bakınız Karın Estetiği (Abdominoplasti) Bölümü).

Liposakşın işleminde iz kalır mı?

Liposakşın işlemi de bir kesiyle yapılır dolayısıyla bir iz vardır. Ancak diğer çoğu estetik cerrahi ameliyatlarından farklı olarak bu kesiler milimetrik boyutlardadır ve genellikle vücut kıvrımlarına gizlenir. Ayrıca yara iyileşmesinin doğası gereği 6 ay – 1 yıl içinde bu izlerin belirginliği ciddi oranda azalacaktır.

Liposakşın işleminden sonra dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

Liposakşın ameliyatından sonra tarif edileceği şekilde korse kullanımı nihai sonuç için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde sigara içilmemesi de sonucun kalitesini arttıracaktır. Operasyon sonrası kilo alımlarında, her ne kadar liposakşın yapılan bölge eskisi gibi yağlanmasa da, bu gerçek o bölgenin hiç yağlanmayacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla sonucun korunması için ameliyat sonrasında tavsiye edilen öneriler doğrultusunda sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz oldukça önemlidir.

Liposakşın sonrası görülebilen komplikasyonlar nelerdir?

Her ameliyatın olduğu gibi liposakşın işleminin de kendine özgü komplikasyonları ve riskleri mevcuttur. İşlem sonrası en sık karşılaşılan problem yüzey düzensizlikleri olarak da adlandırılabilecek kontur deformiteleridir. Bazı bölgeler ameliyat sonrası yüzey düzensizliğine daha yatkındır. Diğer bir konu çıkartılacak olan yağ miktarıdır. Masif liposakşında yani yüksek hacimlerde yağ miktarları çıkartıldığında komplikasyon oranları artmaktadır. Kişisel yaklaşım olarak aynı seansta yüksek hacimde liposakşın yapmayı komplikasyon riskini arttırdığı için tercih etmiyorum. Bu tür ameliyatlarda hasta ile doktor arasındaki iletişim oldukça önemlidir. Hastanın olası komplikasyon ve riskleri doktoruyla konuşması, yapılacak işleme, bölgeye ve miktara beraber karar vermeleri oldukça önemlidir.

Özet

Liposakşın, uzun süre diyete ve egzersize rağmen “inatçı” yağlarından kurtulamamış kişiler için oldukça ideal bir ameliyattır. Her ne kadar kendine ait komplikasyonları olsa da doğru planlama ve doğru hasta-doktor iletişimiyle bu riskler minimuma indirilir. Milimetrik kesiler ve ameliyat sonrası ilk günlerde var olacak olan ağrı, yıllardır kaybolmayan yağların kaybolması için çok küçük ve göze alınabilir bedeller olacaktır. Dünyada kadında ve erkekte en sık yapılan 2. estetik ameliyat olan liposakşının sonuçlarının ameliyat sonrası hemen görülmeyeceği, nihai sonuç en az 3 ay beklemek gerektiği unutulmamalıdır. Saygılarımla.

[/vc_row]

Kaynaklar

document.addEventListener('DOMContentLoaded', function () { setTimeout(function () { document.getElementById('custom-popup').classList.add('show'); }, 3000); // 3 saniye sonra göster window.closeCustomPopup = function () { document.getElementById('custom-popup').classList.remove('show'); }; });